Forum www.buracznia.prv.pl Strona Główna

FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu  Forum www.buracznia.prv.pl Strona Główna » buracznia
Autor Wiadomość
czarnypzl
żniwiarz



Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chomranice

PostWysłany: Pon 18:09, 28 Lis 2005

co lubicie jeść, dajcie jakies fajne przepisy!

Mój speciał:(nerki albo wątróbka)-z dziczyzny najlepsze ale może być z wieprzowiny
Skłądniki: ok. kilogram nerek, mleko, 4 cebule (lub więcej), 0,5 kg pieczarek, zielony pieprz ze słoika, tymianek, bulion i lampka czerwonego wina.

[link widoczny dla zalogowanych]

Nerki trzeba przeciąc wzdłuż na pół i bardzo ostrym nożem wyciąć białawe „naczynia” – Wypłukać w zimnej wodzie. Połówki nerek pokroić na ok. centymetrowe półplasterki. Znów dobrze wypłukać, osączyć i zalać mlekiem. Odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce – na jesienno-zimowy balkon lub do innej lodówki. Po kilku godzinach mleko odlewamy a nerki, po przepłukaniu wodą, osuszamy. W rądlu, na kilka łyżek oleju wrzucamy ze dwie łyżki zielonego pieprzu i podsmażamy razem z nerkami. Po chwili dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, ćwiartki pieczarek i posiekanego, świeżego najlepiej, tymianku. Po chwili całość podlewamy bulionem, odrobiną czerwonego wina (zielony pieprz i czerwone wino to świetny zestaw smaków i aromatów) i solimy Dusimy jeszcze kilka minut aż do odpowiedniego zredukowania sosu i ew. dosalamy i gotowe. Ja to podaję z bagietką.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Olechandra
grzybiarz



Dołączył: 06 Lis 2005
Posty: 248
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: że znowu

PostWysłany: Pon 18:13, 28 Lis 2005

Nie, nie widzę potrójnie, dlatego wykasuj dwa pozostałe posty niczym nie różniące się od tego...

A co do przepisów, to podobno najlepsze potrawy wychodzą z wyobraźni ;)
Ostatnio nie jadłam nic, czym mogłabym się tu pochwalić, a przepisu na szarlotkę dawać nie będę ;D


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
czarnypzl
żniwiarz



Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chomranice

PostWysłany: Pon 18:19, 28 Lis 2005

Oj sorki bardzo za te dublety;)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Olechandra
grzybiarz



Dołączył: 06 Lis 2005
Posty: 248
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: że znowu

PostWysłany: Pon 18:20, 28 Lis 2005

Ja się nie gniewam ;) Tylko co powie Jkl? :P


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
czarnypzl
żniwiarz



Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chomranice

PostWysłany: Pon 18:25, 28 Lis 2005

Olechandra napisał:
Ja się nie gniewam ;) Tylko co powie Jkl? :P

A no dokładnei!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
rudy
burak cukrowy



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:12, 28 Lis 2005

BIG MAC kazdy to potwierdzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agrafka
młynarz



Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 300
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z krainy ciemnosci

PostWysłany: Pon 19:48, 28 Lis 2005

no ja uwielbiam Canelones mniami-kuchnia wloska pychota...
przepisu nie podam bo nie mam zielonego pojecia jak sie to robi, mam dwie lewe rece do kuchni i to sie nie zmieni a z rzeczy z nia zwiazanych to jedyne jecs lubie co po mnie naocznie widac ;D


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
czarnypzl
żniwiarz



Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chomranice

PostWysłany: Pon 19:56, 28 Lis 2005

"Canelones"-jak byś mogla przybliżyc co to jest byl bym wdzięczny ;) z włoskiej kuchni to tylko spaghetti i pizza :) Czy jeszcze ktos oprucz mnie gustije w staropolskiej kuchni? "Cudze chwalicie, swego nie znacie"


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
GoNzO
beta vulgaris cruenta



Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z BRYJOWA :P

PostWysłany: Pon 23:25, 28 Lis 2005

rudy napisał:
BIG MAC kazdy to potwierdzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


kiedyś zdechniesz od tego tałatajstwa ;)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kluska
funkový nabijač



Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: New Sącz

PostWysłany: Wto 0:02, 29 Lis 2005

Schabowy, kiszona kapustka zasmażana, ziemniaczki. Czego chcieć więcej.
No i jeszcze flaczki. Ubóstwiam je poprostu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Hermit
inżynier



Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków/Nowy Sącz

PostWysłany: Wto 1:06, 29 Lis 2005

Ryz z cebula- to takie danie biednych studentów osobiscie nie polecam...


składniki:
1.ryż
2.cebula

danie na dwa dni kosztuje 2PLN


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
rudy
burak cukrowy



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:47, 29 Lis 2005

a ty gonzo kiedys zdechniesz od jarania albo wpadniesz pod auto albo ci ktos noz wbije jak dla mnie nie ma glupszej gadki niz to ze od czegos zdechne przeciez prosta sprawa jest ze od WSZYSTKIEGO mozna zdechnac ale po big macku przynajmniej z pelnym brzuchem i niezastapionymi wrazeniami smakowymi peace


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wieslaw-1987
szkodnik polowy



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Metropolia

PostWysłany: Wto 16:47, 29 Lis 2005

najleprze to są KLUSKI!! :) a tak pozatym to fastfoody są dobre ale wiadomo nie zdrowe, ale ludzie na coś trzaba umrzeć - wkońcu zdrowym to tak ch....o umrzeć :) ja lubie dziczyzne, tutaj by można troche tego wymienić ale mi się nie chce no może jeden przykłąd : szaszłyki z mięsa z sarny (Czarny mówi Ci to coś:) a tak to nie ma to jak prosta jajecznica, znaczy się nie taka prosta skłądająca się z jajek (normalne) boczku (:D) pomidora, cebuli, sera żółtego najlepiej takiego fajnego :) i przyprawy i jedzenie takie że przez ten ser to tak człowiekowi gębe zapcha ze już nic nie zje :)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Olechandra
grzybiarz



Dołączył: 06 Lis 2005
Posty: 248
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: że znowu

PostWysłany: Wto 16:51, 29 Lis 2005

Wieslaw-1987 napisał:
sera żółtego najlepiej takiego fajnego :)


Tak, tak... ja uwielbiam jajecznicę z żółtym serem, chociaż inni sądzą, że to ohyda.
A jaki ser według Ciebie jest "taki fajny"?
Dla mnie każdy jest dobry, jeśli się, jakby to określiły moje młodsze siostrzyczki: "zachęcająco" ciągnie ;)

A tato się śmieje... :D


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wieslaw-1987
szkodnik polowy



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Metropolia

PostWysłany: Wto 16:56, 29 Lis 2005

ten ser parmezan, albo taki z dużymi dziurami (bez podtekstówm prosze) ważne żeby się oczywiście dobrzę ciągnoł ale nie stawał w gardle :)bo co to za frajda z jedzenia jak w połowie musisz jechać do szpitala żeby ci z przełyku wyjmowali ser z jajkiem :) hahaha


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

 

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme zoneCopper designed by yassineb.
Regulamin